BSPW

1-daagse cursus groepswerk in de GGZ, nieuwe stijl

los te volgen of als onderdeel van traject "Professional in sociaal werk gespecialiseerd in Groepswerk" Aanmelden

De BPSW-school organiseert de scholing Groepswerk in de GGZ, nieuwe stijl.

Deze 1-daagse cursus is een onderdeel van een traject van 10 scholingsdagen die leiden tot het certificaat: ‘Professional in sociaal werk gespecialiseerd in Groepswerk’. Deze scholing kan ook los worden gevolgd.

Groepswerk biedt deelnemers de mogelijkheid om veel meer te zijn dan ‘cliënt’, onder andere door het besef dat een deelnemer tegelijkertijd zowel de helpende als de geholpene is. Hoewel er veel kennis is over de werkzaamheid van samen leren in groepen, blijkt dat deelname aan het reguliere groepswerk voor veel mensen met (ernstige en/of langdurige) GGZ problematiek toch moeizaam verloopt of vaak niet lukt. Als je je aanmeldt voor de scholing groepswerk in de GGZ kom je weten wat ervoor nodig is om mensen met (ernstige en/of langdurige) GGZ problematiek wél te laten profiteren van de kracht van samen leren in groepen. Dit gebeurt natuurlijk op een regie bevorderende en herstel ondersteunende wijze.

Doelgroep

Professionals in de GGZ en andere sociaal werkers die zich graag verdiepen in groepswerk met de GGZ doelgroep en/of willen leren omgaan met mensen in groepen met een GGZ achtergrond.

Onderwerpen tijdens deze 1-daagse scholing

  • Wat is het belang van een collectieve aanpak (in de GGZ)?
  • Wat is uniek aan groepswerk in de GGZ?
  • Wat is nodig om groepswerk in de GGZ te laten slagen?
  • Wat vraagt dit van jou als professional?

Leerdoelen

Je leert om bewust methodisch te handelen in het uitvoeren van groepswerk voor mensen met een (ernstige en/of langdurige) GGZ problematiek door:

  • te weten om welke redenen mensen met deze problematiek vaak moeizaam of niet deelnemen aan regulier groepswerk;
  • te ontdekken wat er juist wél werkt met deze groep mensen en wat jij als professional kan doen om dit positief te beïnvloeden;
  • te weten hoe groepen goed werken aan de hand van een onderbouwd programma, genaamd Samensterk begeleiding.

Certificering

Na afloop van deze scholing ontvang je een door het Registerplein geaccrediteerd scholingscertificaat. Als je minimaal 10 scholingsdagen op het gebied van groepswerk, inclusief deze, binnen vijf jaar hebt gevolgd en een compleet portfolio kan verantwoorden kom je in aanmerking voor het certificaat: ‘Professional in sociaal werk gespecialiseerd in Groepswerk’. In 2019 staan naast deze scholing ook de volgende scholingen met betrekking tot groepswerk op de planning.

  • Groepswerk en leiderschap
  • Groepswerk en werkvormen
  • Online groepswerk

Toelatingseis

De deelnemer is in het bezit van een door het Registerplein geaccrediteerde opleiding.

Aanmelden Ga naar de volledige agenda