BSPW

2-daagse scholing Groepswerk en leiderschap

Als iedereen moed ontwikkelt, komen we allemaal verder Aanmelden

De BPSW-school organiseert de 2-daagse scholing Groepswerk en leiderschap; als iedereen moed ontwikkelt, komen we allemaal verder

Dit is een onderdeel van een traject van 10 scholingsdagen die leiden tot het certificaat: Professional in sociaal werk gespecialiseerd in Groepswerk. Deze scholing kan ook los worden gevolgd.

Omschrijving
Je bent professional in het sociaal werk en je werkt met groepen vanuit de uitgangspunten Welzijn Nieuwe Stijl. Als begeleider stimuleer je de deelnemers in het ontwikkelen van de eigen kracht, in het nemen van eigen verantwoordelijkheid en in het versterken van hun zelfredzaamheid. Je bent gedreven je werk goed te doen, maar in de praktijk blijkt het niet altijd eenvoudig om de kracht van de groep in te zetten voor ieders individuele leerproces.

Dit kan onzekerheid en een gevoel van onmacht tot gevolg kan hebben, want:
* Hoe begeleid je die steeds wisselende groepsdynamiek?
* Hoe stimuleer én kanaliseer je de interactie in de groep?
* Hoe houd je tegelijkertijd het doel van de groep en van ieder individu in het oog?
* Hoe maak je van een gebeurtenis in de groep een leerervaring voor iedereen?
* Je voelt spanning als je aan die (drukke) groep denk, hoe ga je daarmee om?
* Je heb het gevoel aan een dood paard te trekken: wat doet dat met jou en wat doe jij daarmee?

Dit hoeft niet zo te blijven, je kunt je leiderschap ontwikkelen waardoor zelfvertrouwen en effectiviteit toeneemt. Daarover gaat deze tweedaagse.

Inhoudelijk
Laten we ons inspireren door Thema Gecentreerde Interactie (TGI), een concrete methode die ons leert hoe we processen in en tussen mensen kunnen verbinden met de taak waarvoor de groep bij elkaar is. We staan stil bij:
– de functie van leiderschap en het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten door alle deelnemers
– effectief leren balanceren tussen doel van de groep, het belang van de individuele deelnemer(s) en het doel waarvoor we bij elkaar zijn
– het 4factorenmodel van TGI helpt om een scherpe integrale blik te ontwikkelen op wat er speelt in de groep en op wat er nodig is
– het vergroten van methodische en praktische vaardigheden in het leiden van groepen

Doelen
– inzicht bieden in de kunst en kunde van participerend leiderschap
– je basiskennis over groepsfasen vertalen naar wat dat van de leider vraagt aan houding, gedrag en interventies
– versterking van je eigen stijl van leiderschap
– interventierepertoire op proces en taakniveau uitbreiden

Werkwijze
In deze tweedaagse leren we hoe participerend leiderschap het leren van alle betrokkenen tot een levendig geheel maakt. En het eigen leiderschap van iedereen er door wordt bevordert.
Meemaken én begrijpen, theorie en praktijk. Zo onderzoeken we al doende hoe we ons leiderschap kunnen versterken en op welke manier TGI ons daarin ondersteunt.

Certificering
Na afloop van deze scholing ontvang je een door het Registerplein geaccrediteerd scholingscertificaat. Als je minimaal 10 scholingsdagen op het gebied van groepswerk, inclusief deze, binnen vijf jaar hebt gevolgd en een compleet portfolio kan verantwoorden kom je in aanmerking voor het certificaat: Professional in sociaal werk gespecialiseerd in Groepswerk. In 2017 staan behalve deze scholing ook de volgende scholin-gen met betrekking tot groepswerk op de planning.
– Groepswerk en werkvormen,
– Groepswerk nieuwe stijl
– Online groepswerk

Toelatingseis
Je bent in het bezit van een door het Registerplein geaccrediteerde opleiding en je hebt de basis-cursus Groepswerk gevolgd (dit kan zowel bij de BPSW als intern binnen je eigen organisatie zijn).

Praktisch
Contact: Jolanda Winters via jwinters@bpsw.nl

Aanmelden Ga naar de volledige agenda