BSPW

MW in de Gezondheidszorg: Psychosociale zorg binnen Nefrologie – 2019

2-daagse scholing Aanmelden

De BPSW organiseert de tweedaagse scholing

Maatschappelijk werk in de gezondheidszorg:  Psychosociale zorg binnen Nefrologie

Deze scholing is los te volgen maar ook te gebruiken voor het certificaat Gezondheidszorg Maatschappelijk Werker (GezMW).

Vertrekpunt voor de psychosociale zorg van de medisch maatschappelijk werker nefrologie is het somatische levensgebied van de persoon met een nierziekte. Deze wordt immers geconfronteerd met de ziekte en bijbehorende behandeling. Dit heeft gevolgen voor de overige levensgebieden: het psychische, het relationele, het sociale en het maatschappelijke levensgebied.

Doelgroep
Professionals in Sociaal Werk die zich willen bekwamen in de psychosociale zorg rondom mensen met een nierziekte.

Doel scholing
Het ontwikkelen van kennis en vaardigheden bij psychosociale zorg Nefrologie.

Programma
Dag 1:
Ochtend:
Na inleiding en kennismaking met behoeften-inventarisatie zal er uitleg zijn over nierziekten, dialyse en gevolgen voor psychosociale zorg. Daarbij zal de ervaringsdeskundige spreken over de psychosociale effecten aan de hand van levensgebieden.
Middag:
Uitleg conservatieve behandeling en gevolgen voor psychosociale zorg aan de hand van casusbespreking (vanuit richtlijn “Palliatieve zorg bij eindstadium Nierfalen”). Daarnaast is er aandacht voor persoonlijke ontwikkeling  (kwaliteiten, vaardigheden om te kijken welke medisch maatschappelijk werker je kunt en wilt zijn).

Dag 2
Ochtend:
Uitleg over transplantatie (postmortaal of met levende nier) en de gevolgen voor de psychosociale zorg. Daarnaast bespreken we de Kwaliteitsstandaarden VMWN (Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie), werkwijzen en accenten binnen de psychosociale zorg Nefrologie en werkbare werkvormen daarbij.
Middag:
Uitleg postmortale en levende nierdonatie en gevolgen voor begeleiding van donoren. Daarnaast zal er aandacht zijn voor nieuwe ontwikkelingen binnen de psychosociale zorg Nefrologie.

Trainers: Sabine Hopman en Gerben van den Bosch, medisch maatschappelijk werkers Radboudumc
(beide ruim 8 jaar werkzaam binnen afdeling Nefrologie)
Charlotte Trieschnigg, ervaringsdeskundige.
Invulling van de scholing is samengesteld in overleg met het bestuur van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie (VMWN).

Certificering
Na afloop van deze scholingsdagen krijg je een door het Registerplein geaccrediteerd scholingscertificaat. Als je minimaal 10 scholingsdagen uit het aanbod voor scholing ‘Gezondheidszorg Maatschappelijk Werker´ hebt gevolgd en een compleet portfolio kan verantwoorden kom je in aanmerking voor het certificaat: ‘Gezondheidszorg Maatschappelijk Werker´.

Aanmelden Ga naar de volledige agenda