BSPW

Online Hulpverlenen voor professionals in de gezondheidszorg – 2019

2-daagse scholing Aanmelden

De BPSW-school organiseert speciaal voor professionals in sociaal werk (binnenkort) werkzaam zijn in de gezondheidszorg de 2-daagse scholing

Online hulpverlenen: ‘Helpen zonder elkaar te zien – de kracht van fysieke afstand.’  

Deze scholing is los te volgen maar ook te gebruiken voor het certificaat Gezondheidszorg Maatschappelijk Werker (GZMW).

Omschrijving
Online hulpverlenen raakt steeds meer ingeburgerd binnen zorg en welzijn. Toch zijn er ook aandachtspunten bij online hulpverlenen. Een cliënt heeft 24 uur per dag toegang tot internet en kan je daarom dus gemakkelijk benaderen, op zijn plek en op zijn moment. Wat betekent dat voor de hulpverlening? Hoe moet je omgaan met het feit dat je niet weet hoe de cliënt zich voelt en in welke situatie hij zich bevindt, op het moment dat hij jou mailt? Hoe blijf je weg van eigen interpretaties en zorg je toch dat je voldoende informatie uit een bericht haalt om aan te sluiten bij de hulpvraag en een doelgericht antwoord op een mail of in een chat kunt formuleren? Hoe ondervang je dat je niet kunt zien hoe je boodschap bij de hulpvrager aankomt? Doelgericht online hulpverlenen vraagt dat je specifieke online hulp- en communicatievaardigheden inzet en methodisch te werk gaat.

Doelgroep
Professionals in Sociaal Werk die nu al online ondersteunen, begeleiden of hulpverlenen of dat binnenkort (meer) gaan doen.

Onderwerpen tijdens deze scholing

Dag 1: Hulpverlening via e-mail
•    Kenmerken, kansen en aandachtspunten van hulpverlening via e-mail
•    Het inzetten van online gespreksvaardigheden: aansluiten bij de cliënt, contact
maken, structureren en vraagverheldering
•    Hou het helder: omgaan met a-synchroniciteit en gemis aan informatie
•    Warm verwijzen
•    Structureren door methodisch mailen

Dag 2: Hulpverlening via chat
•    Kenmerken, kansen en aandachtspunten van chathulpverlening
•    Het inzetten van online gespreksvaardigheden: aansluiten bij de cliënt, contact
maken, structureren en vraagverheldering
•    Omgaan met miscommunicatie en weerstand in een chatgesprek
•    Trechteren door methodisch chatten

Wat levert deze scholing op
Na deze 2-daagse scholing ben je in staat om echt contact te maken en te behouden met een online cliënt en om methodisch een hulpvraag te behandelen via chat en e-mailcontact.
Hoe leer je tijdens deze scholing
Je gaat zelf actief aan de slag. Om tijdens de scholing met online hulpverlening te kunnen oefenen is het een voorwaarde dat je tijdens deze scholing beschikt over een eigen, goedwerkende laptop (geen tablet) met een tekstverwerkingsprogramma (Word, Pages) en een internetverbinding, waarmee je gebruik kunt maken van een (aanwezig) Wi-Fi netwerk.
Let op, vergeet je laptop niet op te laden en/of een snoer mee te brengen.

Trainer
Myriam Limper, van huis uit psycholoog, is als adviseur betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van verscheidende online hulpinitiatieven in de breedte van de zorg & welzijn. Daarnaast geeft zij methodiektrainingen in online hulpverlening. Belangrijke aandachtspunten in haar advieswerk zijn conceptontwikkeling vanuit de behoefte van eindgebruikers en het borgen van de kwaliteit van online hulpverlening. Myriam werkt sinds twee jaar als senior implementatie-adviseur bij het online behandelplatform Jouw Omgeving (www.jouwomgeving.nl).

Certificering
Na afloop van deze scholing ontvang je een door het Registerplein geaccrediteerd scholingscertificaat. Als je minimaal 10 scholingsdagen uit het aanbod de voor  scholing  ‘Gezondheidszorg Maatschappelijk Werker hebt gevolgd en een compleet portfolio kan verantwoorden kom je in aanmerking voor het certificaat: ‘Gezondheidszorg Maatschappelijk Werker.

Toelatingseis
De deelnemer is in het bezit van een diploma maatschappelijk werk of HSS Zorg.

Aanmelden Ga naar de volledige agenda