3 tips voor het werken met de vernieuwde Meldcode

Om huiselijk geweld en kindermishandeling te stoppen en hulp beter op gang te krijgen is de Meldcode per 1 januari vernieuwd. De vernieuwing zit in het ‘afwegingskader’. Dit hulpmiddel ondersteunt je bij je besluitvorming om wel of niet te melden. Hier krijg je 3 tips om met het afwegingskader aan de slag te gaan.

 De Meldcode: Hoe zat het ook alweer?
De meldcode heeft een stappenplan met 5 stappen: Bij stap 1 verzamel je signalen, bij stap 2 overleg je met een collega of Veilig Thuis en bij stap 3 ga je in gesprek met je cliënt. Bij stap 4 stel je vast of er sprake is van acute of structurele onveiligheid. Daarbij zet je het afwegingskader in; je weegt alle informatie en beoordeelt of je gaat melden (stap 5). Drie tips:

Tip 1: Doorloop de webversie van het afwegingskader
Met deze webtool kun je eenvoudig de afwegingsvragen doorlopen en direct aantekeningen maken. Ben je klaar dan mail je alles naar jezelf en worden je aantekeningen online verwijderd.

Tip 2: Doe het niet alleen
Hoe vaker je met het afwegingskader werkt, hoe vaardiger je wordt. Zet casuïstiek in tijdens super- of intervisie en oefen. Je kunt daarbij ook meteen gebruik maken de webtool.

Tip 3: Steunpilaren
Zoek naar steunpilaren in je organisatie. Welke (ervaren) collega’s kunnen je helpen? Zorg samen dat het onderwerp op de agenda van de organisatie komt .... en blijft!

Wil jij kennismaken met het afwegingskader en er alvast mee aan de slag? Meld je dan aan voor de interactieve training ‘Afwegingskader Huiselijk Geweld en Kindermishandeling’ van trainer Marcel Vroomen. Deze eendaagse training vindt plaats op 24 april a.s. bij Domstad in Utrecht.