Derde lichting Ambassadeurs Jeugd studeert af

Het afgelopen jaar hebben tien bevlogen jeugdzorgprofessionals zich, met veel enthousiasme, ingezet bij het volgen van de leergang Ambassadeurs Jeugd. Onlangs hebben zij hun certificaat in ontvangst genomen, en versterken zij de al bestaande groep ambassadeurs. 

De ambassadeurs Jeugd zetten zich in om de beroepsgroep te vertegenwoordigen. Ze vormen de stem van de jeugdzorgprofessionals en leggen uit wat de meerwaarde van het werk is en wat ervoor nodig is om het beroep op de juiste manier uit te kunnen voeren. Ambassadeurs Jeugd vertellen bijvoorbeeld het verhaal van de professional in het jeugddomein aan cliënten, collega’s, hun eigen organisatie(s), opdrachtgevers en gemeenten. De ambassadeurs zijn van belang als gesprekspartner van relevante stakeholders, wanneer erover hun werk en positie wordt gesproken.

Het verschil maken

De ambassadeurs blikken terug op een intensief jaar waarin er in de eerste plaats kennisuitwisseling heeft plaatsgevonden over verschillende thema’s. Zoals politiek in beleid, persoonlijk leiderschap, argumentatie, debat en de systematiek van het jeugdzorgstelsel. De deelnemers zijn daarnaast individueel, met hun coach en met elkaar op onderzoek gegaan naar de eigen reikwijdte van invloed. Op welke manier maak je een verschil en wanneer ben je daar zelf ook tevreden over?

Focus op wat werkt

Het vormgeven van de rol van ambassadeur en het bedenken van je volgende actie is een voortdurend proces; er gebeurt veel binnen de jeugdzorg en het liefst zouden de ambassadeurs zich voor veel verschillende thema’s hard maken. Gedeelde opbrengst uit de groep is dan ook dat het helpt om klein te beginnen, bij jezelf te blijven, geduldig te zijn en te focussen op wat werkt.

De BPSW dankt de nieuwe lichting ambassadeurs van harte voor hun inzet en wens hen alle geluk, lef, en plezier toe, die zij nodig hebben om de stem van de jeugdzorgprofessional te kunnen (blijven) vertegenwoordigen!

Meer weten over wat Ambassadeurs Jeugd allemaal doen? Je leest het hier.