Leren omgaan met cliënten met psychiatrische problematiek

Waarom houdt die ene cliënt je zo bezig? En stelt de ander je geduld behoorlijk op de proef? De krachten in de spreekkamer zijn soms zo groot dat je je afvraagt of een cliënt wel bij jou thuishoort. Of hoe je met de situatie om moet gaan. De training ‘Complexe interacties met cliënten in de spreekkamer’ biedt inzicht én praktische handvatten voor deze situaties. Trainers Maartje Katzenbauer en Ilonka Behr geven alvast wat tips.

Wat leer je in de training?
Maartje: “Je leert in deze training onder meer hoe je een cliënt met een persoonlijkheidsstoornis herkent. Door meer te vertrouwen op de signalen die je krijgt. Bijvoorbeeld het gevoel dat een cliënt sterke positieve of negatieve gevoelens over je heeft. Of het signaal dat hij/zij bij jou hevige emoties ontlokt. Soms ervaar je ‘vaagheid’ en krijg je geen grip op de situatie. Bij dit soort signalen zou je weleens te maken kunnen hebben met een cliënt met persoonlijkheidsproblematiek.”

Hebben jullie alvast een aantal tips voor professionals in sociaal werk?
Ilonka: ”Geef jezelf de ruimte om een intake langer te laten duren dan één gesprek. Bij cliënten met persoonlijkheidsproblematiek kan de hele behandelperiode wel een intake lijken.” Maartje: “Een andere tip is: laat je niet van je stuk brengen als iemand heftige emoties over jou uit. Jouw kernboodschap moet zijn: ‘Het maakt niet uit hoe je je tegenover mij gedraagt’. Ilonka: “Mensen met persoonlijkheidsproblematiek testen namelijk met hun gedrag - vaak onbewust - je betrouwbaarheid.”

Over de trainers
Maartje Katzenbauer is zelfstandig psychiater en Ilonka Behr, zelfstandig maatschappelijk werker, relatietherapeut en registertherapeut BCZ.

Over de training
De training ‘Complexe interacties met cliënten in de spreekkamer’ vergroot je psychologisch inzicht, biedt easy-to-use modellen om iemand in kaart te brengen, geeft parate zinnen voor moeilijke momenten, leert je beter overleggen met artsen en geeft een inkijk in het werkveld van de psychiater. De training is op 8 april en 25 april 2019.

Wil je meer weten? Gelijk inschrijven? Ga dan naar de  agenda van de BPSW . Of mail met Ilonka Behr (welkom@leaftherapie.nl).