Pleidooi voor eco-sociale benadering van sociaal werk

22 november 2022

Dagelijks worden we geconfronteerd met de directe en indirecte gevolgen van de ecologische crisis. Een crisis die wereldwijd en in Nederland mensen in kwetsbare posities het hardst treft en verschillen en ongelijkheid vergroot. Willen we de crisis het hoofd bieden en zorgdragen voor een leefbare aarde, dan is een fundamentele heroriëntatie van de visie op samenleven nodig. Het sociaal werk heeft hierin een rol, pleiten de auteurs van het ‘Pleidooi voor een eco-sociale benadering van sociaal werk’.

Overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, wetenschap en burgers; ieder vanuit hun eigen positie zal een bijdrage moeten leveren aan het leefbaar houden van de aarde. Ook het sociaal werk heeft vanuit de eigen professie een verantwoordelijkheid, in verbinding met andere disciplines en vakgebieden die zich met dit vraagstuk bezighouden, volgens de auteurs. Gemotiveerd door onder meer het sociaal werk in de energietransitie, brengen de auteurs deze benadering binnen het sociaal werk voor het voetlicht.

Ecologisch rechtvaardig sociaal werk

In een sociaal-ecologisch rechtvaardige samenleving komt sociaal werk op voor mensen, groepen en gemeenschappen in een kwetsbare positie. Tegelijkertijd streeft eco-sociaal werk naar herstel en het versterken van de natuur.

In het buitenland is een eco-sociale benadering van sociaal werk in zowel de theorie als de praktijk al langer onderwerp van gesprek. De auteurs van dit pleidooi denken dat die inzichten, waarop hun pleidooi is geïnspireerd, verrijkend kunnen zijn voor het sociaal werk in Nederland.

Thema agenderen

Dit pleidooi vormt een eerste aanzet om sociaal werkers, de sector, de opleidingen en de betrokken stakeholders aan te moedigen het gesprek hierover te voeren én een bijdrage aan een sociaal-ecologisch rechtvaardige samenleving te leveren. Om het thema binnen de eigen organisatie te agenderen en het debat hierover te stimuleren. Of vanuit reeds aanwezige expertise rondom dit perspectief de auteurs te inspireren.

Meer over eco-sociaal werk

Op 24 november 2022 stond het thema van ecologisch rechtvaardig sociaal werk centraal in de lectorale rede van Richard de Brabander. Verschillende punten die de auteurs benoemen in het pleidooi komen in deze rede uitgebreid aan de orde. Op 23 december is het kerstdebat van Movisie aan klimaatrechtvaardigheid gewijd.

Lees het Pleidooi voor een eco-sociale benadering van sociaal werk hier.