Tips & tricks voor een digitaal bewuste sociaal werker

Hoe geef jij vorm aan je rol als sociaal werker in de digitale samenleving? Heb je zicht op de mogelijkheden? Ken je de kansen en risico’s? In de scholing ‘Sociaal werk in de digitale samenleving’ op 24 mei en 14 juni 2019 krijg je hier inzicht in. Docent Marcha Hartman geeft in dit artikel alvast wat praktische tips.

Wanneer en hoe zet je digitale netwerken in als professional?
Marcha: “De digitale wereld kun je goed gebruiken voor participatie, empowerment en sociale inclusie. Verbondenheid is immers een van de primaire basisbehoeften van mensen. Je kunt mensen helpen om hun netwerk te vergroten of te communiceren met zorgverleners. Daarmee krijgen ze meer eigen regie, dat draagt bij aan hun gevoel van eigenwaarde. Het digitale middel moet mensen wel echt ondersteunen en bijdragen aan het doel van de hulp die je biedt. En je moet de risico’s onderkennen. Zeker bij pubers.”

Wat betekent de digitale wereld voor pubers? En wat vraagt dat van sociaal werkers?
Marcha: “Voor pubers is ‘ergens bijhoren’ een sterke beloning. Maar bij sociale platforms is er ook het risico van je buitengesloten voelen. Soms is dat zo sterk dat het levensbedreigend is. Bij gaming vinden sommige pubers makkelijker sociale aansluiting. Je doet het met anderen, je bent even weg uit de dagelijkse werkelijkheid en het is leuk. Maar soms wordt het dwangmatig. Als sociaal werker moet je daarom wel vragen blijven stellen: Hoeveel uur per dag game je? Wat doe je verder nog met vrienden of leeftijdgenoten?”

Heb je nog praktische tips voor meer informatie over dit onderwerp?
Marcha: “Zeker, het platform ‘We helpen’ koppelt hulpvragen en aanbod in de buurt aan elkaar en in haar boek ‘Focus!’ legt Justine Pardoen uit hoe belangrijk het digitale leven voor pubers is. Het boek “Grip op gamen” van André Parren biedt inzicht in de wereld van gamen en hoe ouders en professionals er meer grip op kunnen krijgen.”

Meer weten over sociaal werk in de digitale samenleving? Schrijf je dan nu in voor de 2-daagse scholing op vrijdag 24 mei en vrijdag 14 juni in Utrecht. 

Over de docent
Marcha Hartman is maatschappelijk werker en senior docent Social Work. Ze schreef het boek ‘‘Sociaal werk in de digitale samenleving’.