Functiegroep GGZ-Agoog

In onze functiegroep behartigen we de belangen van de GGZ-agogen die lid zijn van de BPSW. Binnen de functiegroep werken we nauw samen met COOAB2.0.

De GGZ-agoog is in 2003 als basisberoep in de gezondheidszorg opgenomen in de GGZ-beroepenstructuur. Hoewel SPH en MWD wel in deze beroepenstructuur waren opgenomen, waren zij niet erkend als basisberoep in de gezondheidzorg. De GGZ-agoog is dat wel. Inmiddels heeft de GGZ-agoog een eigen beroepsregister bij het Registerplein.

Opleidingstraject
Vanaf 2003 heeft de GGZ-agoog een landelijk vastgesteld opleidingstraject binnen de opleidingen Social Work. Momenteel kan dit traject gevolgd worden bij 15 hogescholen. Daarnaast biedt een aantal opleiders een nascholingstraject aan voor een certificaat GGZ-agoog. Het COOAB2.0 coördineert dit en draagt zorg voor de borging van de kwaliteit.

De GGZ-agoog onderscheidt zich van MWD en SPH door onder andere de volgende punten:
• De titel ‘geregistreerd GGZ agoog’ is beschermd.
• GGZ-agogen vormen een eigen beroepscluster in de GGZ bestaande uit gespecialiseerde sociaal pedagogisch hulpverleners en maatschappelijk werkers.
• De GGZ-agoog is een hbo-zorgprofessional die is gespecialiseerd in herstel ondersteunende zorg en werkt op het scharnierpunt van zorg en welzijn.
• Is een erkend basisberoep in de GGZ
• Gespecialiseerde agoog in de GGZ en verslavingszorg
• Is in 2003 opgenomen in de beroepenstructuur van het CONO
• Heeft een eigen beroepsregister bij het Registerplein
• Heeft binnen de BPSW een eigen functiegroep die de belangen behartigt van de GGZ-agoog
• Wordt opgeleid in een landelijk vastgestelde route binnen opleidingen voor Social Work.

Een geregistreerd GGZ-agoog herken je aan:
• Een COOAB2.0 erkend certificaat GGZ-agoog. Kijk bij COOAB2.0 voor een hogeschool bij jou in de buurt.
• Registratie in het beroepsregister: Kijk bij registerplein voor alle informatie over de registratie.

Bijeenkomsten functiegroep
De functiegroep GGZ-agoog houdt 4 á 5 maal per jaar een vergadering / bijeenkomst. In deze bijeenkomsten bespreken we onze positie en kijken we naar de mogelijkheden om verandering c.q. verbetering aan te brengen in onze positie binnen de instellingen waarbinnen wij werkzaam zijn. De functiegroep streeft ernaar ieder jaar voor geïnteresseerden een studiedag te organiseren.

Interesse?
Wij zoeken uit alle delen van het land GGZ-agogen die actief mee willen denken en werken om de positie te verbeteren van de GGZ-agoog. Minimale inzet is 4 vergaderingen bijwonen en taken in overleg.
Heb je interesse en wil je ook meepraten, neem dan contact met ons op. Dat kan door een mail te sturen naar onze functiegroep.

Kijk op de agenda en houdt LinkedIn en Facebook in de gaten voor actuele informatie over onze activiteiten