Functiegroep Reclassering

Manus

Café Dudok, een middag in Den Haag. Tussen lunchende ambtenaren en koffieleutende voorbijgangers vang ik een gesprekje op tussen twee jonge vrouwen. Ze hebben een dilemma bij de kop, dat is vooral goed zichtbaar. Met hand- en armgebaren zetten ze hun zinnen kracht bij.

“Als ik dan op een verjaardag kom en iemand vraagt: wat doe je als reclasseringswerker?, ben ik heeeeeel lang bezig met m’n antwoord. Geef me één zin. Nou vooruit, twee. Hoe leg je het uit?”

“Dan zeg ik: Ik help, controleer en coach mensen die door de rechter veroordeeld zijn en…”

“Helpen, ja, maar dat klinkt zo algemeen. Ik doe veel meer. En ik bén ook veel meer. Ga met hem naar de gemeente om een vergunning te regelen, geef een training om hem te leren met z’n agressie om te gaan, rapporteer, zie toe of hij zich wel aan afspraken houdt…”

“Waarna ik contact opneem met politie en OM, als het niet zo is.”

“Ik ben niet z’n advocaat, maar ik noem me ook niet zijn hulpverlener. Coach? Nee.”

“Juridisch onderlegd en behulpzaam tegelijk. Prikkeljunkies, zo zie ik onszelf. Kort spanningsboogje, snel schakelen, ad rem. Maar basaal wel rustig.”

“Goed in risico’s inschatten. En analytisch. Ik betrap mezelf wel eens op een laagje achterdocht. Altijd bezig met de vraag: heb ik het goede gedaan?”

“Wij zijn manusjes van alles met een voorkeur voor ethische dilemma’s.”

“Maar ik wil geen Manus genoemd worden…”

Hoe noem jij jezelf? Wie ben je als reclasseringswerker, waar sta je voor? En wat hoort niet bij je vak? Stel je jezelf die vraag nog wel eens? Wij wel!

Wij zijn de functiegroep reclassering, onderdeel van de beroepsvereniging BPSW. Geen beleidsmakers, geen vakbond of vervanger van het Opleidingshuis, maar een groep professionals die het beroep reclassering op niveau wil houden. De samenleving verandert, onderlinge verhoudingen in de strafrechtketen verschuiven. En jij staat daar tussen. Hoe zie jij je beroep? Om de reikwijdte van ons werk te definiëren buigen we ons over beroepsregistratie. Een initiatief dat door het Opleidingshuis in gang gezet is.

Maak tijd om over je vak na te denken. Sluit je bij ons aan om te vertellen wat het vak voor jou betekent. Jouw ervaring draagt bij aan de professie van het vak. Daarom is jouw inbreng zo belangrijk. Bij ons denk je mee over de toekomst van reclasseren en maak je kennis met andere professionals. Waardoor je kennissenkring zich uitbreidt. We zien je graag binnenkort!

Benieuwd?
Neem contact met ons op via de mail. 

Lees hier het meerjarenplan van de functiegroep.

Functiegroep lid Maruja Kesting, reclasseringswerker bij het Leger des Heils Jeugdbescherming en Reclassering, vertelt in een interview over haar werk. Naar het interview.

Lees hier het verslag over het evenement ‘I Love my Job’ dat de functiegroep op 14 februari 2018 organiseerde.